“БИГ БРАДЪР” ИЛИ BIG ОГЛУПЯВАНЕ

Брой 12 Декември 2004г.
Помните, в антиутопията на Дж. Оруeл “1984” навсякъде висяха напомняния “Големият Брат те гледа”. Всемогъщество и всеприсътствие. “Големия Брат” беше символ на тоталния контрол на държавата над “малкия човек”. Това е и в основата на “новото” “реалити шоу”. Историята започва на 16 септември 1999 г. в Холандия, когато е излъчено за пръв път.

Какво се крие зад името “Биг Брадър”? Шест жени и шестима мъже се настаниха на 18 октомври в къща, където ще прекарат 91 дни без връзка с външния свят, следени от камери 24 часа в денонощието.

Който издържи(!?), ще получи 200 000 лева. Първото нещо, което се натрапва, е фалшивата “реалистичност” на т. нар. шоу. Условията в къщата-затвор са истински лукс в сравнение с домовете на повечето хора в истинския живот. Ако маститите продуценти търсят истинска аналогия с действителността, защо не поставят 12-те в апартамент в жк “Люлин” например, или защо не ги пратиха във “Факултета”? Гарантиран екстрем! Господата от СИА явно считат, че джакузито е сериозно изпитание на психиката. Сценарият е предварително зададен, при положение че хората са “подбрани” по незнайни, но все пак нечии критерии. За каква реалност се претендира тогава?

Но това е само видимият цинизъм. Невидимото е атаката срещу човешката индивидуалност и правото на лична свобода. Опит да се експлоатира тъмната страна на човешката душа, да се внуши,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови