Роден е през 1959г. Преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, УНСС и Техническия университет в Габрово. Работил е в Министерство на финансите, Комитета за държавен и народен контрол като старши съветник в Икономическата комисия на Народното събрание. Автор и съавтор на учебниците “Банков контрол”, “Данъчен и митнически контрол”, “Теория и история на парите и кредита” и др.

БЮДЖЕТ 2005 - ОБЕКТ НА НЕДОСТОЙНИ ПАЗАРЛЪЦИ

Брой 1 Януари 2005г.
Най-характерното за новия бюджет за 2005 г. на Република България е, че той е с неясни параметри на макрорамката. Той бе представен от министъра на финансите в парламента в един твърде нетрадиционен вид. За първи път в българската история в макрорамката е посочен диапазон от 5% до 5,6% за предвиждания растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) за следващата 2005 г., който се обяснява с големите флуктуации в цените на петрола, на другите горива и на редица суровини като металите и др. В крайна сметка се разбра на заседание на Комисията по бюджет и финанси, че бюджетът е изчислен при растеж на БВП от 5% и при средна цена на петрола през следващата година от 35-38 $ (тя дори не е отбелязана в доклада на министъра на финансите) и с прогнозен валутен курс 1,66 лв. за 1 $. От тези прогнозни параметри могат да се направят следните изводи:

- на първо място, че в проектобюджета отново е възможен огромен бюджетен излишък, дори много по-голям от очертаващия се за тази година от над 1 млрд.лв., особено ако се окаже вярна втората прогнозна цифра от 5,6 % растеж на БВП. Сигурният бюджетен излишък този път няма да се разпределя обаче в края на 2005 г., а след края на първото тримесечие през април и в края на второто тримесечие през юни, тъй като през лятото на следващата година предстоят парламентарни избори. Как се разпредели бюджетният излишък през тази година е добре известно и колко чешмички...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор