Доцент, доктор, завършил философия с профил социология в СУ “Св. Климент Охридски”. Работи в областта на етиката, политологията, етнологията и религиологията. Автор и съавтор на осем монографии и книги, както и на повече от 130 научно-теоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания.

БЕДНОСТ И ГЛОБАЛНО ПОЦИГАНЯВАНЕ

Брой 2 Февруари 2005г.
Един призрак буйства по света - този на бедността. Неговата кошмарна реалност е толкова осезаема, че никой вече не се наема да предположи края на присъствието му и жертвите, които той ще принесе върху олтара на своя безмерен и неконтролируем апетит.

На историческия хоризонт се задават странни и страшни облаци - символи и предзнаменования на одиозни тенденции. В новия глобализиращ се свят прииждат и се установяват свойски и гостоприемно такива реалии, които сякаш са исторически непознати. По-внимателното и прилежно вглеждане в техните физиономии обаче би ни отвело до някои причудливи (на пръв поглед) асоциации и аналогии. Става дума за обстоятелството, че макар и с всички достойни за подобно дръзновено, дори дръзко начинание условности, може да се говори за особено “поциганяване” на огромни части от планетарното, континенталното, регионалното, националното или локалното пространство в условията на развилняващата се неолиберална версия и социалдарвинистка (”вълча” по своя нрав) природа на глобализацията. При цялата хиперболизация на подобно “откритие” и “откровение” “поциганяването” на огромни човешки масиви е горчив факт в битността и съзнателността, в съдбата и екзистенцията им. Тук, естествено, не може да става дума за пълна аналогия, за буквално историческо и социокултурно “ксерокопиране” на битността и душевността на циганите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор