Васил Пенев е роден на 03.05.1959 в София. Завършил е философия, защитил е дисертация на тема “Общественото мнение - фактор в политическия живот”. Гл. асистент по политология в СУ “Св. Кл. Охридски”. През 1995 -1997 е съветник в МС на Република България. Специализирал е във Франция и Германия, кавалер на френския орден Palmes Acadеmiques за заслуги в областта на науката и културата. Има над 150 публикации в периодичния печат. Владее френски и руски, английски и немски.

ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ - СЪСТОЯНИЕ, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ

Брой 3 Март 2005г.
Първата и най-важна констатация за нашата политическа ситема е, че тя е европеидна и сравнително ефикасна. Всеки може да се убеди в това, ако се опита да я погледне отдалеч - от Индокитай или Африка, например. Заложена в конституцията от 1991 г., тя удържа на проблемите и предизвикателствата на прехода. С развитието на обществото ни ще продължи да се променя.

Държавата ни, която функционира, макар и далеч от стандартите на високо развитите страни, е изправена пред редица предизвикателства. Тук е безпредметно да коментираме няколкото неизбежни промени в конституцията, свързани с приемането ни в ЕС. Няма логично обяснение за забавеното им приемане поради нечий инат или дезорганизираност. Проблемите са другаде.

През 1990 г. законодателят прие концепцията за парламентарна република, за да прекъсне столетната традиция на авторитарните режими. И тъй като това е най-нестабилната демокрация, той предвиди и пряк избор на президента и негови особени правомощия при криза. Това обаче довежда и до негативи. Вече петнадесет години най-легитимният политик в републиката - избраният мажоритарно президент, със скромните си прерогативи непрестанно влиза в нездравословно състезание с широко овластения министър-председател. И обратното! Конкуренцията е в областите на външната политика и сигурността, но и в други ресори. Стана очевидно, че личностите и партийният...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор