Критик, преводач, публицист. Превежда от румънски, италиански, френски. Публикувал е поезия на Никита Станеску, Лучиан Блага, Мирча Динеску, Григоре Виеру и проза от Мирча Елиаде, Захария Станку, Ана Бландиана. Носител на награди на Министерството на културата на Румъния, Съюза на писателите на Румъния, Румънската академия, Съюза на преводачите в България и др. Автор на двутомна “Нова книга за операта” (2002 г.)

И ЛЕКУВА, И УБИВА...

Брой 3 Март 2005г.
Загадъчното свойство на музиката - да влияе не само на чувствата, но и на организма ни, е отдавна известно на медицината. Още в древността и особено в Средновековието лекарите са знаели, че правилно подбраните мелодии и инструменти управляват психиката, успокояват и лекуват душата.

Но тогава защо не ни лекуват всички музикални звуци? Какво се случва в нашия организъм, когато слушаме и възприемаме музиката? Учените биохимици казват следното: музикалното произведение са всъщност последователно подредени сигнали с честота от 10 до 20 000 херца. Те пронизват въздуха и са навсякъде около нас. Влияят на химическите процеси в нашия организъм и на обмяната на веществата в него. И ние медитираме, плачем или изпитваме истинска наслада, слушайки музиката, а в организма ни настъпват ту едни, ту други биохимични процеси.

Това твърдят учените... Музиката около нас... Тя е в много по-големи количества и много по-разнообразна, шумна и агресивна, отколкото е била в миналото, в бита на нашите баби и дядовци, живели спокойно без радио и телевизия. Днес агресията на музиката, без съмнение, е тотална. Т.нар. низки жанрове в нея - поп, фолк, диско, рок, рап, хевиметъл и т.н. , направо са окупирали българските електронни медии - от националните до кварталните. И този невъобразим, нерядко влудяващ шум, ни преследва навсякъде: на работа, в трамвая и автобуса, в кафето и ресторанта,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор