Роден е през 1959г. Преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, УНСС и Техническия университет в Габрово. Работил е в Министерство на финансите, Комитета за държавен и народен контрол като старши съветник в Икономическата комисия на Народното събрание. Автор и съавтор на учебниците “Банков контрол”, “Данъчен и митнически контрол”, “Теория и история на парите и кредита” и др.

РИСКОВЕТЕ ПРЕД БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ПРЕЗ 2005 ГОДИНА

Брой 3 Март 2005г.
В Закона за Сметната палата е посочено, че основната задача на тази институция за външен бюджетен одит е да допринася за доброто управление на бюджетните и на другите публични средства, както и да предоставя на Народното събрание надеждна информация за използване на средствата съгласно принципите за законосъобразност, ефективност, икономичност и за достоверно отчитане на изпълнението на съответните бюджети. Доколко палатата е в състояние да отговори на изискванията, поставени от законодателя? Осъществява ли тя регулярно и акуратно задължението си по отношение на осъществявания от нея одит на възникване и управление на държавния дълг, държавно гарантирания дълг, дълга на общините и използването на дълговите инструменти?

Отговорът на тези риторични въпроси е по-скоро не.

Причините са от обективен характер и най-важната от тях е недостигът на подготвени експерти и анализатори на тези процеси. Има и субективни причини, които се свеждат до нежеланието на избраните 11 членове на Сметната палата да организират задълбочени проверки в тази област в момент, когато мандатът им от няколко месеца е изтекъл и не е ясно кога ще приключи, а някои от тях все още се надяват и на втори деветгодишен мандат.

Изключително трудна се очертава 2005 г. за българската икономика и българските финанси в частност поради няколко причини от външен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор