ЗА КАКВО СТАВА ДУМА В ДОГОВОРА ОТ КИОТО?

Брой 3 Март 2005г.
Договорът влезе в сила на 16. 02. 2004 г., но какво всъщност знаете за промяната на климата и “въглекиселата търговия” ?


На 16 февруари един от най-противоречивите договори от десетилетия насам става част от международното право. Той беше възвестен като голям напредък в борбата с опасните промени в климата и като триумф на международната дипломация - независимо от факта, че САЩ, най-големият разпространител на парникови газове, отказва да участва.

Протоколът е в допълнение към Конвенцията за промените в климата, договорени на срещата на върха на осемте през 1992 г., и е първият законово обвързващ международен договор за околната среда. Конвенцията поставя задължение към всички страни, които я подписват, да намалят емисиите на парникови газове, предизвикани от човешката дейност, но не поставя конкретни цели. Затова всеобщото мнение е, че е необходимо следващо споразумение.

Киото поставя на всяка от индустриализираните страни по света индивидуално ограничение за емисиите на парникови газове, което те могат да изпълнят. Всеобщото намаление е много малко в сравнение с ограниченията, които според учените са необходими, за да се стабилизира климатът. Така че дали Киото наистина е нещо различно; дали този договор може да спаси земята от опасността от глобално затопляне? Тук ще се спрем на практическите подробности на договора от...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор