В ИРАК ШИИТИТЕ ТРЪГНАХА ПО ПЪТЯ НА ВЛАСТТА

Брой 3 Март 2005г.
Шиитската общност, представляваща 60% от населението и успяла да създаде общ фронт под знамето на Обединения иракски алианс, извоюва убедителна победа на изборите от 30 януари. Тя не успя да получи абсолютно мнозинство (48,1%), но напълно ще контролира новата преходна Асамблея, тъй като получава 140 места от 275 благодарение на пропорционалната система, която облагодетелства най-силния.

Вдъхновена от аятолах Али Ал-Систани, листата 169, известна още под името “Шиитската къща”, осъществи реванш на мнозинството от иракския народ, отстранено за осемдесет години от властта, след като отказа да участва през февруари 1924 г. по време на английската окупация в изборите за учредителна Асамблея. Многократно репресирани и избивани от режима на Хюсеин шиитите с цялата си тежест ще властват при конституиране на новите институции на Ирак и най-вече при създаване на новата конституция - главната цел на бъдещата преходна Асамблея.

Кюрдите, както се очакваше, печелят втора позиция с 25,7% от гласовете. Това ще им позволи да играят важна арбитражна роля в Асамблеята. Още преди публикуване на резултатите от Независимата изборна комисия на 13 февруари, неделя, Джалал Талабани от Патриотичния съюз на Кюрдистан предяви претенции или към поста президент на републиката, или към поста на министър-председател.

Ценно предимство

Освен добър национален...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор