Джеферсън Миола е изпълнителен координатор на Световния социален форум - 2005. Петото издание на форума се състоя от 26 до 31 януари 2005 г. в бразилския град Порто Алегре. Предлаганото интервю е на Кристиан Лосон, препечатваме го от в. “Либерасион”.

ПОРТО АЛЕГРЕ - КРАЯТ НА ХЕГЕМОНИЯТА НА ЛИБЕРАЛНАТА МИСЪЛ

Брой 3 Март 2005г.
- Каква е вашата равносметка от провеждането на Световния социален форум?

- В известен смисъл той се превръща във форум на форумите. Ние предложихме концептуална рамка - световна социална територия. Пространство, отворено за всички. Място, в което се срещат поколения, култури, социални среди и в което се споделят алтернативи. Като например стратегиите за разпространение на новите технологии, чрез които ще се демократизира знанието.

Световният социален форум през тази година събра десет пъти повече хора, отколкото първото издание през 2001 г. Говоря за 160 000 участници. Просперитетът на ССФ се дължи на края на един цикъл - този на хегемонията на либералната мисъл.

- Все пак, някои основатели на Форума се страхуваха от разводняване, опасяваха се, че ще загубят контрол...

- Наистина, имаше притеснения. Алтерглобалистки мислители се страхуваха, че гравитационният център ще се раздроби. Може би затова 19 интелектуалци лансираха своя “консенсус от Порто Алегре”. Една инициатива между толкова много други... Трябва обаче да се разбере, че ССФ е преди всичко нова политическа култура. Нейната същност се състои в това, че се тръгва от предизвикателствата пред всяка страна, за да се обединят борбите, кампаниите и мрежите в името на една съвместна битка. Да се разпространява и утвърждава социалната активност - това е смисълът от съществуването...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор