Азер Меликов е роден на 13.08.1976 г. в София. Завършил е Финансово-стопанска гимназия в София. Бакалавър по международни отношения от УНСС, магистър по същата специалност от НБУ. От 2002 до 2004 г. е главен експерт в направление “Външна политика и международна дейност” към ВС на БСП. В момента е координатор на международни проекти в Центъра за исторически и политологични изследвания към ВС на БСП.

ЕДИН ДРУГ СВЯТ НАИСТИНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЪЗМОЖЕН

Брой 3 Март 2005г.
Впечатления от Световния социален форум в Порто Алегре, Бразилия (26-31 януари 2005)

Свободата на мисълта е неотменимо, но и неосъзнато от мнозина право. Тази година в Порто Алегре се срещнах с много хора, които знаеха значението на тази дума.

Над сто и петдесет хиляди дойдоха на V Световен социален форум. В родината на глобалното прогресивно общуване те защитаваха правото си да бъдат различни по своему и едновременно част от света. Те поискаха политиката да се прави за хората и от тяхно име.

Казват, че неразумните се опитват да нагодят света към себе си, а разумните се адаптират към реалността. Но именно неразумните са носителите на прогреса и динамично въртят това, което наричаме наш общ дом. Въпросът тук е докъде ще стигнат многопосочните дискусии на прогресивно мислещите (предимно млади хора и жени) и акциите на протест далеч от центъра на световното мнение. Дали мечтателите за социален прогрес, равенство и справедливост при разпределението на благата ще напълнят чашата единствено на собствения си интелектуален и душевен комфорт?

Оформил се като отговор на нарастващото международно движение срещу неолибералната икономическа политика, провеждана в повечето страни по света, и капиталистическата глобализация, която бавно, но сигурно заема позиции във всички страни и общества, и тази година Световният социален форум...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор