Списание “Финанс” публикува рейтинга на руските милиардери.

РЕЙТИНГЪТ НА РУСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ, ПРЕЗИДЕНТИ, ДЕПУТАТИ, СЕНАТОРИ И ЗАТВОРНИЦИ

Брой 3 Март 2005г.
Начело е Роман Абрамович, чието състояние експертите на изданието оцениха на 11,54 млрд. долара. Неговото богатство е намаляло с 4%. Този факт е свързан с обезценката на пакета от акции на ЮКОС, който се намира в ръцете на притежателите на “Сибнефт”.

На второ място е главата на холдинга “Базов елемент” Олег Дерипаска с 8,3 млрд. долара.

Първата тройка се дооформя от шефа на “Алфа-груп” Михаил Фридман с 8,1 млрд. долара капитал.

В десетката са също така Владимир Лисин (Новолипецки металопреработващ комбинат, 6,6 млрд.), Виктор Векселберг, (“Ренова”, 6,3 млрд.), Владимир Евтушенков (АФК “Система”, 6 млрд.), Владимир Богданов (”Сургутнефтгаз”, 5,3 млрд.), Алексей Мордашов (”Северсталь”, 4,9 млрд.), Михаил Прохоров (”Норникель”, 4,3 млрд.), Владимир Потанин (“Интеррос”, 4,2 млрд.).

Общоприето мнение е, че най-богатите хора в Русия са притежателите на нефтени компании. Това обаче не е така. В първата половина от десетката в списъка са съсобственици на металургични компании. Предимството на металурзите се дължи главно на Виктор Векселберг, който формира състоянието си от 6,3 млрд. долара както от нефт (ТНК-ВР), така и от метали (”Суал”). Като “бяла врана” изглежда на 6-о място представителят на несуровинните сектори Владимир Евтушенков. Благодарение на ръста на акциите на компанията МТС, която контролира “Система”, неговото богатство е нараснало...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор