ЗА ПДС, СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА И МАЛКО ЗА КРАВИТЕ

Брой 3 Март 2005г.
Един опит за портрет на десните в левицата

Що е то социалдемократ?
Имате две крави. Вашият съсед няма нито една. Вие се чувствате виновен, понеже работите ви вървят добре. Избирате хора в правителството, които облагат кравите ви с данък. Това ви принуждава да продадете едната крава, за да може да си платите данъците. Хората, които сте избрали, вземат тези пари, купуват една крава и я дават на съседа. Чувствате се почтен човек.

Авторът на това “животновъдно” обяснение за характера на социалдемокрацията е анонимен и твори в Интернет. Което със сигурност означава, че цифрата на тези, които са запознати с горното обяснение, са много повече, отколкото с партийните документи и политически платформи на реалните социалдемократически партии. Което е добре, защото всеки нормален човек би желал да бъде почтен поне в своите очи. Сравнението с кравите показва, че социалдемокрацията дава такава възможност.

Обстоятелството, че в България този модел на управление не се е реализирал до момента, говори зле за нашенските политически нрави, а не за социалдемокрацията, която в болшинството европейски страни е показала много добри резултати в управлението за последните 50 години. Толкова добри, че в една от тези страни - Швеция, народът не иска да си сменя лявото социалдемократическо правителство вече няколко десетилетия.

Фактът, че...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови