Избори 2005 - четири мнения на студенти по политология

В разгара на предизборната кампания за 40 Народно събрание изявени журналисти, социолози и политолози по традиция коментират програмите, поведението и пропагандните оръжия на участващите партии и коалиции. Сп. “Ново време” реши да предостави възможност на четирима бъдещи политолози да се пробват на този терен. Младите хора извлякоха също така ключови послания от платформите на някои от основните играчи в изборите на 25 юни 2005 г. и се опитаха да съпоставят техните най-важни обещания в икономическата и социалната сфера.

С КАКВИ “ОРЪЖИЯ” ПАРТИИТЕ АТАКУВАТ ПАРЛАМЕНТА?

Брой 6 Юни 2005 г.
Александър Владимиров
КАТО ТИПИЧНА ЛИДЕРСКА ПАРТИЯ БЕЗ ШИРОКА СОЦИАЛНА БАЗА НДСВ РАЗЧИТА ГЛАВНО НА ХАРИЗМАТА НА СВОЯ ВОДАЧ

Александър Владимиров е роден в София през 1984 г., завършил е спортно училище «Васил Левски» - София, в момента е студент II курс в УНСС, специалност “Политология”.


НДСВ навлезе в кампанията за нов парламент със своите плюсове и минуси, произтичащи от управлението й. Преди четири години тази партия възникна спонтанно, «стихийно» и спечели протестния вот на българския избирател, опирайки се на харизмата на своя лидер.

Какви оръжия ще използва НДСВ в предизборната борба сега?

Съпоставимо с останалите политически сили, НДСВ ще вложи най-голям паричен ресурс в кампанията си. Скъпата кампания ще се отрази най-ярко в медийното присъствие.

Ако се вгледаме внимателно в участието на НДСВ в предизборните надпревари през 2001 и 2003 г., ще забележим, че тя води толерантна кампания, без да използва компроматни афери. В тази кампания НДСВ ще изтъква основно успехите на правителството и ще премълчава неуспехите. Поради слабата си идеологизация и силния акцент върху личностите, НДСВ ще разчита на известни и популярни лица в своите листи, независимо от тяхмата професионална ангажираност.

Обещанията по време на кампанията като цяло ще бъдат общи и насочени към всички социални...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор