Доцент, доктор по икономика. Роден 1947 г. Завършил УНСС, специалност “ Международни икономически отношения”. Работил е като научен сътрудник, директор на Информационния център на МВТ, ген. директор на Института по търговия, съветник в посолството на РБ в РФ и ген. директор на Центъра на промишлеността на РБ в Москва. Преподавател в УНСС, ВСУ и други университети. Зам.-председател на центъра за политологически изследвания “ЕВРАЗИЯ”.

МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА ИМА ГЕОИКОНОМИЧЕСКА ВИЗИЯ?

Брой 6 Юни 2005 г.
В резултат на преднамерено “законотворчество” (закони и подзаконови актове, многократно коригирани с определена цел) българската конституция е практически суспендирана, а като цяло и законовата база на реформираните сфери. Може само да се гадае за качеството на институционализиране на процеса за сближаване на родната законодателна база с тази на ЕС? Обществото е в неведение и само тесен кръг експерти са наясно какви ангажименти и при какви условия са поети в хода на т. нар. процес на “отваряне и затваряне на глави”. Конкретните ефекти ще се почувстват по-късно, когато железните правила на Евросъюза предявят своите изисквания.

Проекциите от прехода върху общественото и икономическото развитие на страната са предимно негативни и с един-единствен очевиден резултат: недемократично (в повечето случаи престъпно) преразпределение на икономическото пространство на България, овладяване на икономическите интереси и присвояване на националното богатство от тесен кръг (5-7%) от населението. Формира се почти несменяем корпус от български политици и новозабогатели, създали сложна и трудно пробиваема схема на политическо-партийна номенклатура, влязла в новия обществен лексикон като “политически елит”.

Най-засегната безспорно е икономическата област, в която сривът е катастрофален. Сугестията на всички правителства от прехода за някакви...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови