Той бе преизбран за трети мандат. Трябва да кажем, че там, където другите европейски ръководители се провалят, английският министър-председател жъне успехи: икономически растеж, почти пълна заетост, подобряващи се публични услуги… Анализ на един политически феномен.

ЗАЩО УСПЯ ТОНИ БЛЕЪР?

Брой 6 Юни 2005 г.
Той направи своята страна по-богата. Той модернизира английската левица като трайно я настани във властта и й осигури нечувано икономическо доверие. Той запази привилегированите отношения с Вашингтон, които Лондон се е старал винаги да поддържа, като в същото време усили влиянието на страната си върху една значима част от европейския континент. В епоха, в която Франция, Италия и Германия са обхванати от застой и са плячка на сериозна криза на доверие към своите ръководители, той печели за трети път парламентарните избори - нещо невиждано в историята на лейбъристите. Ще чертае ли Тони Блеър пътя на утрешна Европа? “Ние отново получихме мандат, за да управляваме нашата страна” - твърде въздържано коментира този исторически успех министър-председателят. Преди него само Маргарет Тачър печели при последователни избори.

Изборната победа се дължи на неоспорим икономически успех, чийто мащаби Франция продължава да не иска да измери. На 17 март т.г. в Камарата на общините финансовият министър Гордън Браун застана лице в лице с Историята, представяйки новия бюджет: “Кралството реализира най-дългия си период на непрекъснат растеж от триста години насам”. Икономиката галопира с процент, по-висок от този на еврозоната. Всички показатели са на “зелено”. Безработицата е сведена до 4,6% от активното население (във Франция този процент е 10,1) - на практика...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор