ПОЛИТИКАТА ЗА ВОДАТА В БОЛИВИЯ

Брой 6 Юни 2005 г.
В гранитните стени непосредствено след входа на централата на Световната банка във Вашингтон са издълбани думите: “Нашата мечта - свят без бедност.” По-рано този месец в Боливия жителите на най-бедната държава на Южна Америка отправиха отново послание към банката, че бедните не държат особено на онази част от мечтата, която е свързана с предоставянето на водата им на чуждестранни корпорации.

На 10 януари т. г. гражданите на Ел Алто излязоха на улиците с искането техните водоснабдителни системи, приватизирани през 1997 г. под натиска на Световната банка, да бъдат върнати в ръцете на държавата. Три дни по-късно президентът на Боливия издаде указ, отменящ водната концесия, начело на която е френският гигант във водоснабдяването “Суец”, както и голям клон на самата Световна банка. Бунтът за водата в Ел Алто идва точно пет години след известния днес бунт срещу приватизацията на водоснабдяването в Кочабамба, в който компания, контролирана от корпорацията “Бечтел”, беше изгонена от страната.

Тези два бунта, свързани с водата, би трябвало да послужат като важно послание към длъжностните лица в Световната банка, ако те имат желание да се вслушат в него.

Народът на Боливия не избра да приватизира своите държавни водоснабдителни системи. Изборът им беше наложен, както стана в много други бедни държави по света, когато Световната банка...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор