Над 600 бивши емигранти от земята на Алиенде милеят за родината и езика ни


Къдринка Къдринова е родена в Рим. Детството си прекарва в Москва. Завършила е Факултета по журналистика в СУ “Св. Кл. Охридски”. Работила е във вестниците “Народна младеж”, “Диалог”, “24 часа”, “Сега”. Като журналист-международник е била в Куба, Никарагуа, Испания и др. Автор е на книгата “Под небето на Матагалпа” (1985 г.). Специализирала е по проблемите на Латинска Америка. Журналист във в. “Монитор”.

БЪЛГАРСКОТО ЧИЛИ

Брой 6 Юни 2005 г.
В може би най-далечната от София световна столица - в Сантяго, Чили - на 24 май имаше едно специално честване на Деня на славянската писменост и култура. Организаторите не са българи, нито прадедите им, но говорят български и милеят за страната ни като за своя втора родина. Това са чилийци - общо над 600, живели и учили у нас като емигранти в годините, когато в Чили вилнее диктатурата на генерал Пиночет и противниците й са избивани безмилостно.

Запазили най-топли спомени за България, където имаха подслон и обич, те се събраха от цяло Чили, когато през януари т.г. гостувалият там български президент Георги Първанов се срещна с тях. Между сълзите, усмивките и спомените се роди и идеята за възраждане на клуба “Иван Вазов” на някогашните емигранти в България, създаден още през 1986 г. - след завръщането в Чили на първите от тях - и замрял като дейност след промените у нас и в Чили през 1989 и 1990 г. Обновеният сега “Иван Вазов” си поставя за цел да разширява в Чили интереса към България, към българската култура и българския език. Посолството ни в Сантяго отдели на клуба помещение и му обеща съдействие.

Специално за 24 май членовете на “Иван Вазов” събраха помежду си стотици български книги - художествена и научна литература от личните им библиотеки. Творби на Иван Вазов, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Валери Петров, Йордан Радичков, Елисавета Багряна, Иван...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор