Огнян Стамболиев е критик, преводач, публицист. Превежда от румънски, италиански, френски. Публикувал е поезия на Никита Станеску, Лучиан Блага, Мирча Динеску, Григоре Виеру и проза от Мирча Елиаде, Захария Станку, Ана Бландиана. Носител на награди на Министерството на културата на Румъния, Съюза на писателите на Румъния, Румънската академия, Съюза на преводачите в България и др. Автор на двутомна “Нова книга за операта” (2002 г.)

АЗ НИЩО НЕ ЗНАМ, АЗ НЕ МОГА ДА РАЗЧИТАМ НА НИЩО...

Брой 6 Юни 2005 г.
100 години от рождението на Жан-Пол Сартър

Като своя скандален предшественик Андре Жид, изиграл неговата роля между двете световни войни, Сартър е философът на следвоенна Франция и Европа. Разбира се, неговото влияние е далече по-голямо от това на Жид. В центъра на търсенията му са проблемите на съществуването (екзистенцията), произтичащи главно от промените в света след появата на марксизма и руската революция - тази “двойна митология”. Революцията, според него, е “конкретният вирус”, заразил масите, “слепи и бинтовани от имагинерното”, а марксизмът – “метод-фетиш за заклинание на утопиите”. Но преди да достигне до този извод, той ще измине доста дълъг път. Проблемът е дали писателят може да бъде “съвест на епохата” и да не бъде забравен, както днес почти никой не си спомня за вездесъщия някога Андре Жид. Но други “съвести” като Волтер, Анатол Франс или Зола сигурно няма да бъдат забравени.

В интервю за специален, посветен на Сартър брой на списание “Облик”, авторът на “Битие и Нищо” се пита “Какъв съм аз? Философ или литератор? Мисля,че това, което донесох с първите си опуси, бе реалността, която включва и двете - литературата и философията. Всичко, което написах е и едното, и другото. И това може да се каже и за белетристиката, и за драматургията, и за критическите, и за философските ми опити. Всъщност, моите литературни съчинения...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови