Йосиф Аврамов преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в СУ “Св. Климент Охридски”, УНСС и Техническия университет в Габрово. Работил е в МФ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на НС. Автор и съавтор на учебниците “Банков контрол”, “Данъчен и митнически контрол”, “Теория и история на парите и кредита” и др. Член е на работните групи, изготвили през пролетта на 1995 г. Закона за Сметната палата, както и неприетите два проектозакона от ХХХVI НС година по-рано. Предлаганата публикация е част от новата книга на Йосиф Аврамов “Силата на парите (“История на парите и кредита”), която ИК “Сиела” пуска на пазара този месец.

ЕВРОТО И БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА - Предимства и недостатъци на въвеждането на европейската валута у нас

Брой 10, Октомври 2005
Най-важните предимства от въвеждането на еврото в Република България съвпадат в голямата си част с предимствата от влизането ни в ЕС и се свеждат до:

1. Значително намаляване на зависимостта от рисковете на обменния курс на фирмите в Еврозоната*. На практика с възприемането на еврото за национална валута на нашата страна ще настъпи снижаване на валутния риск. Премахва се валутната рискова премия, оскъпяваща инвестициите у нас, вследствие на присъединя-ването ни към зона на валутна стабилност. Ето защо може да се очаква допълнителен растеж на чуждестранните инвестиции. Тази валутна стабилност ще направи по-устойчива българската икономика към външни шокове, които в условията на глобализация на световната икономика са твърде опасни за малките и слабите национални стопанства, които са извън интеграционна общност като ЕС.

2. Осигурява повишена прозрачност на цените и на прогресивната ценова хармонизация. Тя се изразява чрез постепенно уеднаквяване на ценовите равнища в отделните страни. Това се постига чрез присъединяване към зона на ценова стабилност, в която намалява спекулативната нагласа при определянето на потребителния избор, което от своя страна ще доведе до по-добро функциониране на пазара.

3. Улеснява международните разплащания и води до хармонизация на сроковете за осъществяването им. При въвеждането...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 проф.д-р Любомир Андреев 2005-10-15 23:34
защо участничките в ЕС Великобритания, Дания,Щвеция не приеха Еврото и с своята национална валута просперират?
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор