Йосиф Аврамов преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в СУ “Св. Климент Охридски”, УНСС и Техническия университет в Габрово. Работил е в МФ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на НС. Автор и съавтор на учебниците “Банков контрол”, “Данъчен и митнически контрол”, “Теория и история на парите и кредита” и др. Член е на работните групи, изготвили през пролетта на 1995 г. Закона за Сметната палата, както и неприетите два проектозакона от ХХХVI НС година по-рано.

БЮДЖЕТ 2006

Брой 12, Декември 2005
Проектът отговаря на европейските очаквания за България и най-вероятно е последният под опеката на МВФ

Когато започвам да анализирам поредния проектобюджет, което от около 15 години правя ежегодно, неизбежно си задавам въпроса, ако аз бях на мястото на министъра на финансите, какъв бюджет бих представил в парламента? В конкретния случай за проектобюджет 2006 отговорът ми е: “Приблизително същия или почти същия”, тъй като бюджетната процедура бе започнала през март 2005 г., а правителството на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС бе избрано от НС на 17.VIII.2005 г. На практика новоизбраният МС можеше да направи за неговото доработване относително малко и в никакъв случай да промени генерално философията му в оставащия по-малко от месец и половина до 31.Х.2005 г. Дотогава по силата на Закона за устройството на държавния бюджет е задължен да депозира проектобюджета за 2006 г. в НС.

Тази инерция, дошла от предния ръководен екип на Министерството на финансите и предадена на експертите, които изготвят проекта за държавен бюджет през първите осем месеца на годината, неизбежно повлия при определяне на параметрите на проектобюджета за 2006 г. Ето защо някои наблюдатели и депутати го определят като бюджет на статуквото, което донякъде е вярно.

В никакъв случай обаче не е вярна тезата, че това е проектобюджет на застоя. В него се предвижда ръст на брутния...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор