Огнян Стамболиев е критик, преводач, публицист. Превежда от румънски, италиански, френски. Публикувал е поезия на Никита Станеску, Лучиан Блага, Мирча Динеску, Григоре Виеру и проза от Мирча Елиаде, Захария Станку, Ана Бландиана. Носител на награди на Министерството на културата на Румъния, Съюза на писателите на Румъния, Румънската академия, Съюза на преводачите в България и др. Автор на двутомна “Нова книга за операта” (2002 г.)

“ЛА МОНЕ” - ТЕАТЪРЪТ НА СТОЛИЦАТА НА ЕВРОПА

Брой 12, Декември 2005
Първият оперен театър в Брюксел е основан през далечната 1682 г., а през 1697 г. благодарение на парите на банкера Джан Паоло Ломбарди и проекта на двама венециански архитекти - Паоло и Питеро Беци (вуйчо и племенник), е построена първата сграда на “Ла Моне”. На френски името означава “монета”. През 1819 г. сградата е преустроена и открита тържествено по повод обявяването на независимостта на новосъздаденото Кралство Белгия - с премиера на операта на Даниел Франсоа Обер “Фенела или Нямата от Портичи”, със сюжет - прочутото селско въстание на Мазаниело. Опустошителен пожар през януари 1855 г. унищожава прекрасната сграда в стил Луи IV, пощадени са единствено външните стени и красивата фасадна част в неокласически стил. Възстановителните работи продължжават само 14 месеца (Да си спомним тук за нашата Старозагорска опера...)

Със своите 1800 места залата на “Ла Моне” е една от най-красивите и функционални в Европа, а театърът - един от най-добрите ансамблови оперни театри днес в света. “Ла Моне” е сред трите белгийски национални институции на пряко подчинение на държавата - останалите две са Кралските музеи и Националният оркестър на Кралство Белгия.

С процеса на обединение на Европа мнозина днес вярват, че “Ла Моне” може да се утвърди в най-скоро време като “театъра на столицата на Европа”.

Предлаганият текст от италианското списание...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор