Роден през 1969 г. в София. Завършил е международно право в Лайпциг, има следдипломна квалификация във Виена и Хановер, специализация в областта на търговското право. Защитава докторат по право към Хановерския университет. Издава в Германия две книги в областта на корпоративното право. Автор на поредица от статии в немските списания “Икономика и право в Източна Европа”, “Източно-евпропейско право” и “Годишник на източното право”. Работи като юрист на свободна практика в Хановер.

РАЗДЪРЖАВЯВАНЕТО НА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО

Брой 1, Януари 2006
След разпродаване на битпазарни цени на Българската телекомуникационна компания и на електроразпределителните дружества на т.нар. външни инвеститори бившите управляващи предоставиха и 19 концесии за водоснабдяването на различни градове в страната на чужди фирми. А това не е нищо друго освен приватизация на един жизненоважен за цялата нация биоресурс.

При пазарната икономика цените на стоките и услугите, с които се задоволяват потребностите на обществото, се определят от изхода на борбата между тяхното търсене и предлагане. Когато търсенето е гарантирано от неотменими биологични нужди на хората, а предлагането се извършва от позицията на монополно предлагане на потребния продукт от частни притежатели, то нищо не може да ги спре. Водени са от основния стимул на пазарната икономика - стремежът към максимална печалба, да изнудват обществото да плаща възможно най-високата цена за жизнено необходимия продукт.

Тази характерна особеност на пазарната икономика обяснява непосилните цени на електричеството, отоплението, лекарствата, медицинското обслужване, на телефона и на още много други стоки и услуги от първа необходимост, с които сме конфронтирани от 15 години насам. Затова не бива да се учудваме, ако и цената на водата драстично се покачи след раздържавяване на този важен обществен отрасъл. Този извод се налага, ако погледнем какво...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 niakoi 2006-02-08 12:40
da, da, mn. sme daleche w BG ot istinata
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор