Доцент по история на класическата и съвременната философия, зам.-декан на Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Основни интереси в областта на философията на Новото време, логика и теория на идеологията. Публикации на немски, руски, английски и френски. Преводач и редактор на основни трудове на Им. Кант, Г. Хегел, В. Бенямин, Фр. Ницше, М. Хайдегер, Х.-Г. Гадамер. Занимава се и с изследвания по теория на съвременното общество - медии, политическа идентификация, теория на политиката.

РОМСКИТЕ УЧИЛИЩА: РЕАЛНОСТТА НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА БЕЗПЪТИЦА*

Брой 2, Февруари 2006
Почти всички, които се интересуват от социалните проблеми в България, имат мътна представа за ромския проблем в образованието. Но както повечето нерешавани неща, изобличаващи политическото бездействие, справянето с него е препращано в бъдеще или се представя чрез образеца на отделни успешни случаи. Извън криво разбраната етносоциална коректност, това, изглежда, е и една от причините да няма достатъчно надеждна количествена информация за местата и броя на ромските училища. И сякаш решаването на проблемите се оставя за по-добри времена, недоглеждайки, че:

• повечето роми ще завършат начално и донякъде основно образование: равнища, в които те съставляват от 5 до 30% от всички ученици в зависимост от областта; шансът решително зависи от пола, местоживеенето, езика, на който говорят в семейството, религията, конкретното училище и др.

• достъпът до средно образование е твърде ограничен (между 0,2 до 5% от ромските деца) и го имат най-вече живеещите в по-големите градове; до висше стигат не повече от стотина деца от население, движещо се между 370 000 (според официални преброявания) и 700 000 - 900 000 (според преценки на различни неправителствени организации);

• над 85% от обхванатите в т. нар. институции (за изоставени деца, помощни и изправителни училища) са от ромски произход;

• от необхванатите в училище деца около 80% са роми, като вече има...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови