Професор, доктор на техническите науки. Автор е на около 160 научни публикации, от които 14 монографии в областта на системния анализ, изследване на операциите, кибернетиката, математи-ческото моделиране. През последните 10 години основните му теоретични интереси са насочени към научните проблеми на националната сигурност.

ГЕОПОЛИТИЧЕСКО И ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ НА СВЕТА В НАЧАЛОТО НА ХХI ВЕК

Брой 2, Февруари 2006
Казват, че след атентатите в САЩ от 11.09.2001 г. светът не бил същият(1). Това не е вярно. Светът е същият, но нашите представи, заблуди и утопични очаквания безнадеждно остаряха и не са адекватни на отдавна променилата се действителност. Държавници, политици, интелектуалци и обикновени хора още живеят с илюзиите от края на Студената война. Едни - със самодоволството на победители, други - с призрака на богат, удобен, спокоен и щастлив живот, трети - с комплексите от поражението и носталгия по миналото, което повече няма да се върне.

По своята същност световноисторическият процес е континиум, който във всяко свое времево сечение зависи от миналото (процес с последействие), от собствената си история, откъдето произтича свободната воля в самия процес. Подобен подход е свързан с модерните опити за изграждане на адекватни модели на историческия процес на базата на принципи и методологии, взаимствани от математиката и природо-техническите науки. Три са използваните напоследък качествени принципи, чрез които се добива обща ориентация:синергетиката, принципа на Льо Шаталие и процесите с памет. Процесите с памет са алтернативни на процесите без памет (Марковските процеси), и описват структурните изменения, в частност възникването на осцилации - особени ритми, предизвикани от паметта на процеса, т.е. от миналото. (2) По тази логика това, което наблюдаваме, е...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови