Професор, доктор на техническите науки. Автор е на около 160 научни публикации, от които 14 монографии в областта на системния анализ, изследване на операциите, кибернетиката, математи-ческото моделиране. През последните 10 години основните му теоретични интереси са насочени към научните проблеми на националната сигурност.

ГЕОПОЛИТИЧЕСКО И ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ НА СВЕТА В НАЧАЛОТО НА ХХI ВЕК

Бр.3, Март 2006
(Продължение от миналия брой)


Фактическо състояние на света към началото на ХХ век
По икономически показатели се формират три групи държави (1)

В първата група влизат държави с БВП на глава от населението повече от 6000 щ.д. При 18% от световното население те дават 83% от световния БВП и в отделни статии на потреблението превъзхождат останалите държави стотици пъти. Само САЩ, при 5% от световното население, използва 40% от световните потребителски ресурси, като например 25% от производството на петрол и природен газ, което средно на глава от населението е 184 пъти повече от това на Индия.

Втората група обхваща страните с БВП на глава от населението в границите 1000-6000 щ.д. Наричат ги неутрални страни, а техните граждани - полухора. Те са около 1,6 милиарда и включват бившите европейски социалистически страни, Китай, някои страни от Латинска Америка. Неутралните страни са неустойчива конфигурация и отделните им части в своето развитие се насочват към включване в другите категории държави. Къде точно ще отидат те е трудно да се каже, особено за тези, чиито икономически показатели са близо до долната граница на групата (например - България).

Третата група държави, наричани свършени страни, образуват пояса на безнадеждността. Това са държавите - парии, загубили не само най-важните си ресурси, но и способността да ги...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #5 борис 12 2006-05-23 10:36
Чудесен, дълбок анализ за най-големите проблеми на съвременността. Оттук следва да тръгнем в мисленето и действията си като българи и за да избегнем хаоса.
Цитиране
 
 
0 #4 maiki 2006-04-29 18:41
ne vidiax balgaria nikade tuk.istinata e 4e ni6to ne e sigorno.
Цитиране
 
 
0 #3 САШО РАДЕВ - Бг. Сц. Фор. 2006-03-30 13:06
Шанхайската Организация-2000 се бори за икономически просперитет. Китай и Русия се готвят за военен отпор на Американската инвазия!!! След Първата Световна война Социализъм в една страна, най-голямата. След Втората Световна война Социализъм в половината Свят, вкл и Китай. След Третата - Социализъм на земното кълбо. Либералните тълпи ще колонизират Луната, Марс и Венера, както бяха подпомогнати от Англия към прериите на Америка или на каторга в Австралия. Русия подготвя първата 5 000-дна колония на Луната за добив на енергийно необходимия Хелий-3, за Токамаците. Това вече е АлтерГлобализма !!!!!!!!!!!!!! САШО РАДЕВ - Бг.Сц.Фор.
Цитиране
 
 
0 #2 Теди 2006-03-20 22:49
Евентуален съюз(дай боже!)между Русия и Китай ще означава едно нещо-КРАЯ НА САЩ!!!
Цитиране
 
 
0 #1 jorotchernak 2006-03-15 01:36
super!!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови