Роден през 1933 г. в София. Кандидат на техническите науки, доктор на матема-тическите науки, професор по математика в Техническия университет - София. Автор на повече от 120 научни статии по механика и математика, 140 статии (научни и популярни) по проблемите на образованието и повече от 100 политически статии.

НОВА ПРОГРАМА - НАСЪЩНА НЕОБХОДИМОСТ ЗА БСП

Брой 4, Април 2006
Проблемът не е нов. Въпросът да се „допълни” или „коригира” приетата от 41-вия конгрес на БСП програма „Нови времена, нова България, нова БСП” възниква и става все по-остър. Причините не са в желание за новост, нито за отричане. Реалностите и перспективите на България се измениха дълбоко. Въпросът следователно да се подготви и приеме нова програма е вече актуален.

Опитите за дебат и обновление на програмата

Много пъти непосредствено след края на правителството на левицата (1997), всъщност още през 1996 г., се обсъждаха подобни идеи. Те бяха обосновавани от учени и теоретици, от опитни партийни другари, които работят „на терена”. Бързото остаряване на част от предпоставките и развитието на България не съгласно предполо-женията на БСП доведоха до исканията за нова програма или силно обновление, допълване, корекция на действащата. Предлаганите частични и непълни проекти бяха подминавани и на конгресите се предлагаха добри, но традиционни документи.

Нужна ли е въобще партийна програма за една партия?

На пръв поглед въпросът е безсмислен. Може ли партия без програма?! Опитът на някои партии показва, че може. Но за програма те обявяват своите предизборни ангажименти, а след изборна победа - програмата на правителството. Има относително успешни примери на такъв подход. Лейбъристите в Англия управляват без партийна програма....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови