ПРЕГОВОРИТЕ ЗА СТАТУТА НА КОСОВО - ПОРЕДЕН КРЪГ НА БЕЗИЗХОДИЦАТА

Брой 4, Април 2006
Преговорите за статута на Косово във Виена започнаха на 20 февруари 2006 г. при ясни позиции на Сърбия и Косово и при неясни на ООН, ЕС, НАТО и САЩ.

Албанският триъгълник, който обхваща територията на Косово, Западна Македония и Южна Сърбия, е основният дестабилизиращ фактор на Балканите. Протичащите там процеси са обясними, но никой не иска да посочи истинските причини и действащите фактори за неговата нестабилност. Един от тези фактори е т.нар. мит за Велика Албания. За съжаление в този мит няма нищо мистериозно, защото е реалност и е ясно дефиниран в двата призненски документа (от 1887 г. и от 2001 г.).

Какво стои зад мита „Велика Албания”?

Първо. Това е целта на Призненската лига от 1887 г. - всички албанци в една държава, но това е обективна идея, породена от процесите на разпадане на Османската империя. Тогава претенциите към териториите на Македония, Гърция и Сърбия са били много по-скромни.

Второ. Зад този “мит” се прикриват разнопосочни цели. От вътрешнополитически - за териториите, населени с албанци, до външнополитически - за САЩ, Русия, НАТО, ЕС и ОССЕ.

Трето. Подържането на “мита” прави невъзможни стабилизирането и сигурността на Балканите.

Четвърто. Западните Балкани не могат да бъдат стабилни, за да решават политическите и икономическите си проблеми.

Пето....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови