Роден през 1930 г. в гр. Пазарджик. Професор по естетика, доктор по филология, работил дълги години в института по философия на БАН. Бил е политически помощник на акад. Тодор Павлов. Автор на книгите “Естетичността”, “Естетизираният човек”, “Сравнителна естетика”, “Акад. Тодор Павлов - научнотворческо и педагогическо дело” и други, на много статии, както и на художествено-документални произведения. Съпредседател на Демократичния антинацистки клуб “Майор Франк Томпсън”.

ДИМИТЪР БЛАГОЕВ ПРЕД СЪДА НА ИСТОРИЯТА*

Брой 5, Май 2006
ВОДЕЩИЯТ СЛЕДСТВИЕТО: В енциклопедията на братя Данчови, издадена през 1936 г., за Димитър Благоев се казва: “Родоначалник на научния социализъм и патриарх на комунизма в България. Икономист, политик, философ, народен трибун. До края на живота си той остана искрен приятел на всички поробени и угнетени народи и класи.”

ЗАЩИТНИКЪТ (на Димитров): Димитър Благоев, естествено, си е запазил в аналите на историята името на пръв български марксист и основател на революционното социалистическо движение в България. Угнетен от икономическата и културната изостаналост на България, възмутен от несправедливия социален ред, той посвещава целия си живот на борбата за социализъм. Днес обаче, след световноисторическия провал на “революционния” марксизъм, след провала на “победилия” социализъм и в България, не можем да не преоценим и делото, и личностните качества на Дядото. Днес ние сме свободни и сме длъжни да кажем цялата истина за “патриарха” на българските комунисти, под чието ръководство развива политическата си дейност младият Георги Димитров.

Двубоят Димитър Благоев - Янко Сакъзов,
или кой е виновен за разцеплението
на българската социалдемокрация


Аналогичният на християнството марксизъм не можеше рано или късно да не се разцепи на “ортодоксален” и “еретичен”, при което първият да бъде присъщ предимно на Изтока,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 J.Jelezov 2007-04-04 23:11
Статията на проф. Атанасов е идеологически трактат, а самият той , въпреки желанието си, не успява да преодолее идеологическите си предразсъдъци. Като идеолог определенията му са: 1. Ляво - дясно е ляв; 2. Марксист - антимарксист е антимарксист; 3. Комунист - социалдемократ е социалдемократ 4. Славянофил - западник е западник; и. т.н. Истината за изследвания предмет изисква по-значително абстрахиране от идеологическите предразсъдъци.
Цитиране
 
 
+1 #1 Реалист 2006-05-12 15:39
Твърде интересна и поучителна статия. Важно е да научим уроците на историята и да не допускаме грешки, които са били фатални за Русия, България и страните на Източна Европа.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови