Доктор по история. Работи в областта на историята, теорията и политическата практика на европейската социалдемокрация. Автор е на много научни студии и статии. През 1990 година издава книгата си “Профили от кафене “Ландолт” (към генезиса на българския социализъм)”. Заместник - директор на Центъра за стратегически изследвания при ВС на БСП.

ДИМИТЪР БЛАГОЕВ ПРЕД ГЛУМИТЕ НА ИСТОРИЧЕСКОТО НЕВЕЖЕСТВО

Брой 5, Май 2006
Във времена като днешните всичко е възможно, драги читателю: нови времена, нова България, нова БСП. Даже “Ново време” е едно съвсем ново “Ново време”.

Впрочем не възразявам срещу подхода на Юрий Борисов - истината, както се знае от памтивека, се ражда в спора и не пирамидите се страхуват от времето, а времето се страхува от пирамидите. Такава е сто и десет годишната традиция на списание “Ново време” - в полемика със своите противници златните пера на българския социализъм създават цяла библиотека, която е сама по себе си един безпрецедентен пробив в теоретическата и политическата мисъл на следосвобожденска България. Така че какво друго ни остава освен да пуснем забралото, да сритаме Росинанта и да насочим копието към вятърните мелници на клеветата, злобата и глупостта - a la guerre comme a la guerre.

“Димитър Благоев пред съда на историята” - ни повече, ни по малко е гръмкото заглавие на статията на Александър Атанасов. И понеже е било малко неудобно да се самоотъждестви с цял съд, авторът е прибавил в подзаглавието “обществено следствие” - демек не го съди само той - съди го обществото. Затова въвежда две анонимни лица - следовател и защитник. Защитникът обаче, както се оказва, не е адвокат на Димитър Благоев, а е защитник на Георги Димитров, който пък въобще не е призован по това дело, всъщност се оказва прокурор. В крайна сметка, въпреки молиеровската...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор