СВЕТЪТ ПРЕЗ АПРИЛ

Брой 5, Май 2006
За три дни през миналия месец България бе център на световно събитие - неформалната среща на министрите на външните работи от НАТО. Форумът трябваше да фокусира проблемите, които ще разискват през ноемри в Рига държавните и правителствените ръководители на 26-те страни членки.

Какво научихме от пристигналите в София първи дипломати? Че привличането на Украйна, с която сега се осъществява засилен диалог, е от изключителен интерес за реформиращия се алианс, който трябва да стане адекватен на необходимостта от глобални партньорства в сферата на сигурността. Че близо 15-хилядната мисия на пакта в Афганистан е изправена пред големи трудности, поради липсата на достатъчна координация в усилията на международната общност. Че при приемането на окончателни решения за разполагането на военна инфраструктура в Европа, в това число и бази в България и Румъния, НАТО ще трябва да се съобрази с интересите на Русия в новата европейска и глобална архитектура на сигурност, както подчерта на форума руският министър на външните работи Сергей Лавров.

НАТО няма роля в дипломатическия процес около ядрената програма на Иран и в момента този въпрос е изцяло в сферата на дипломацията, заяви генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер. Не виждам пакта като световен полицай, основните функции на организацията остават свързани с осигуряването на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови