ЕДИНСТВОТО НА ЦЕННОСТИ, ИДЕИ И ПОЛИТИКА – ОСНОВНО ИЗИСКВАНЕ КЪМ НОВАТА ПРОГРАМА НА БСП (Позиция на Комисията по разработване на нова програма на БСП)

Брой 8-9, Август- Септември 2006
ЗА НОВИТЕ РЕАЛНОСТИ – НОВА ПРОГРАМА

Новите реалности

Програмата на БСП от 1994 г . бе синтез на вижданията на БСП към онзи момент „за демократизацията на съвременната българска държава и обществена уредба, за извеждане на страната от кризата и за модернизация на нашето икономическо развитие пред прага на ХХI век” (Пр., с. 3). Безспорно основните цели и ценности, както и много от анализа в нея запазват значението си на основни програмни опори и постановки.

Същевременно изминалото десетилетие ни изправи пред нови реалности и предизвикателства - и в България, и в Европа, и в света. Такива са неуспешното социалистическо управление от 1995-1996 г. и последвалото го различно от очакваното развитие на страната, както и качествено новият етап на европейска интеграция и новата фаза на глобализация в световен мащаб в началото на новия век.

Преходът в България доведе до дълбоко социално разслоение, което поражда новите социални конфликти; бедността и безработицата, престъпността, неграмотността и болестите се превръщат в тежки проблеми с дълготрайни последствия. Мизерните равнища на доходите днес - заплати и пенсии - са тежката социална цена, която хората на труда от града и селото, болшинството специалисти и служители платиха и продължават да плащат за макроикономическата стабилизация след 1997 г.

В политиката...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор