Севелина Гьорова е доцент, доктор на изкуствознанието. Дългогодишен преподавател в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” по театрална критика и увод в театрознанието. Секретар на Съюза на артистите по проблемите на театралната критика и председател на българския център на Международната организация на театралните критици (АИКТ) - 1970-1989 г. По-важните й театрални изследвания са “Театрален триумвират” (1981), “Триединството на театъра” (1984), “Малка театрална сага” (1997 г.), “Лиляна Тодорова и чудото на детския театър” (2001), “Ловци на мигове” (2002).

ВЕСЕЛИН РАНКОВ - АКТЬОР НА ЯРКОТО ИЗОБРАЖЕНИЕ

Брой 8-9, Август- Септември 2006
Направил ми е впечатление още преди двайсет и два сезона, когато дебютира на сцената на Военния театър в “Дванадесета нощ” от Шекспир, постановка на Леон Даниел. Играеше Фесте, шута, който с удивителна наглед наивност изрича горчиви истини за живота. Той се движи някак неусетно, по-скоро се плъзга около останалите герои, подхвърля сентенциите си мимоходом, но те впечатляват с хапливостта и откровеността си. Обикновено този образ се изпълнява от актьори с певчески умения. Той приглася на любовните трели на своя господар Орсино. Но при младия актьор същественото беше драматизмът и философската съдържателност на образа. И особено силно впечатляваше неговата пластическа изява. Беше време, когато за нас същественото беше какво се изрича, а не как то се поднася на зрителя. Въпросите на художествената форма застанаха доста по-късно с цялата си безпощадност пред българските творци. За Веселин Ранков този въпрос винаги е стоял на първо място. За него психологическото съдържание на образа е безпредметно, ако то не намери изразителен пластически изказ. И тъй като сериозно се занимава с визуалната страна на героите си, притежава необичайна лекота, изящество и естественост при изпълнение и на най-сложни художествени задачи.

След шута дойде Феликс от “Тръбач на площада” от Леонид Жуховицки. Трябваше да въплъщава позитивната страна на конфликта. Но...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови