Роден в София през 1940 г. През 1943-1944 г. семейството му е изселено в Нови Пазар. Завършва руска гимназия, а по-късно испанска филология. Работил е като преводач в Куба, старши репортер в БТА, коментатор в “София прес”. От 1990-1997 г. е гл. редактор на в. “Еврейски вести”. През 1989 -2003 г. е кореспондент на испанската агенция ЕFE. Има публикации във всички бивши социалистически страни, в Испания, Франция и др. През 1998 г. е награден с испанския Орден за граждански заслуги, а през 2003 г. - с годишната награда на СБЖ за чужд кореспондент.

В ЧЕТИРИ КОНТИНЕНТА

Брой 8-9, Август- Септември 2006
Любителите на статистики определят професията на журналиста като особено рискова. Последните съобщения на информационните агенции потвърждават това. В Ирак са загинали десетки журналисти. В Колумбия журналистите са предпочитана плячка и на наркотрафикантите, и на правителствените войски. По време на метежите в Париж пак те са сред най-често раняваните. Да не говорим за Судан, Афганистан и къде ли не. Дори у нас те са, ако не убивани или ранявани, то доста често подлагани на съдебни процеси и затвор. И мен самия Стоян Ганев се опита да ме вкара зад решетките, но една опитна юристка, Даниела Доковска, доказа, че нищо не съм излъгал и мястото ми не е в затвора.
Порових се в паметта си за някои пътувания из чужбина, които потвърждават тези характерни черти на професията. Прибавил съм за колорит и някои измислени факти, затова и името на главния герой е измислено. И все пак в основата си тези спомени съдържат само истински факти, макар и може би малко изкривени от времето.
Самуел ФрансесЛУАНДА

Юли 1982 година. Колесникът най-сетне се спусна и самолетът започна да се снижава надолу, към зелената гора, обкръжаваща Луанда. Виктор, журналист от Българската телеграфна агенция, се взря през илюминатора към еднообразната гледка под него. Бяха летели цяла нощ и очите му се затваряха, но в същото време очакването да стъпи...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 in3869@novovreme.com 2006-10-13 13:39
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови