Йосиф Аврамов преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в СУ “Св. Климент Охридски”, УНСС и Техническия университет в Габрово. Работил е в МФ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на НС. Автор и съавтор на учебниците “Банков контрол”, “Данъчен и митнически контрол”, “Теория и история на парите и кредита” и др.

НЕОБХОДИМО ЛИ Е СОЦИАЛИЗИРАНЕ НА ФИСКАЛНАТА НИ ПОЛИТИКА ПРЕЗ 2007 ГОДИНА

Брой 10, Октомври 2006
ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА КРАЙНО ЛИБЕРАЛНАТА (ЛИБЕРТАТИАНСКА) ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА НА ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ВОДИ КЪМ ЗАГУБА НА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВЕНОТО ДОВЕРИЕ КЪМ БСП.

Отговорът на това риторично заглавие несъмнено е да. То поражда обаче серия от въпроси как ще се постигне, без да се дебалансира държавният бюджет и същевременно се запази системата на валутен борд до влизане на България в Еврозоната (12-те страни, възприели еврото за своя национална валута) най-вероятно през 2010 г. Възможно ли е това, запазвайки възприетото условие за 40-процентно преразпределение чрез бюджета на БВП при формиране на коалицията на 16.VІІІ. 2005 г. между БСП, НДСВ и ДПС?
Преди да започна този обзор, е необходимо да посоча и позитивните страни в досега провежданата фискална политика, както и евентуалните стъпки в тази посока на правителството за следващата година. Те се свеждат до намаляване на осигурителната тежест с 6 % за бюджетната 2006 г. и намерението още да се намали (не е уточнено все още с колко процента) през 2007 г. В тази връзка тревога будят някои изказвания на министъра на здравеопазването за евентуално повишаване с около 2 % на здравните осигуровки от 01. 01. 2007 г. Това според мен на този етап е социално неоправдано, предвид твърде ниските доходи на по-голямата част от заетите у нас и моментът не е избран удачно. Очевидна е необходимостта от държавно дофинансиране (но изцяло...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Михайлов 2006-10-22 22:58
по конкуретноспосо бност и по равнище на доходиге РБ е срината на последно место в Европа.БСП както и предишните управляващи партии са партии антисоциални,ан тинационални-партии на васалния национален и синеьорен чуждестранан едър капитал
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор