РИСКОВЕ И ЗАПЛАХИ ЗА СИГУРНОСТТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ В УСЛОВИЯТА НА ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ

Брой 11, Ноември 2006
В годините на прехода проблемите на сигурността неизменно фигурираха сред основните въпроси в дневния ред на всяко правителство, а “националната сигурност” беше основен приоритет на политиката за сигурност. Въпросът, който сме убедени, че трябва да се постави на публично обсъждане, е дошло ли е време “сигурността на българските граждани” да стане основен приоритет в политиката за сигурност на правителството.

Факт е, че твърде често политици, правителствени или други държавни служители говорят в публичното пространство, “загрижени” за сигурността на българските гражданите. За съжаление обаче говоренето е най-активно по време на предизборния “лов на избиратели” или при драматични обстоятелства, свързани с човешки жертви. Тези изяви не допринасят съществено за запознаване на обществото със същността на действителните проблеми и предизвикателства, с потенциалните и съществуващи рискове и заплахи за сигурността на гражданите, обществото и държавата. По-скоро ще се стигне до девалвиране на самото понятие и до притъпяване на обществените сетива за съществуващите и нововъзникващите заплахи и опасности.
Темата е достатъчно сериозна и при подкрепа от страна на медиите може да се осъществи несъстоялият се дебат, който според нас не търпи повече отлагане.

Конституцията и правилникът на Министерския съвет схематично регламентират...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Фидан Николов 2006-11-30 22:38
никога българския народ не е бил така несигурен-икономически,по литически,социа лно, физически.Та пладнешките разбойници които го ограбват от 17 години, ,убиват по домовете му и по улиците, ресторанти са в парламента,прав ителството,през иденството и местната власт.Сегашните политици нямат интерес да осигурят сигурност, социална справедливост,с олидарност,наде жност ва трудовия народ.За себе си имат бронирани коли,шайка от бодигари, китайски стени, американски и натовски бази и батальони плюс собствената тайна и явна полиция
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор