Асистент по икономика на здравеопазването във Факултет по обществено здраве, Медицински университет - София. Икономист, магистър по европейска интеграция. Експерт по здравна икономика, трудова медицина и здравно осигуряване във фонд за доброволно здравно осигуряване "Медико".

ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И НЕОБХОДИМИТЕ СПЕШНИ МЕРКИ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА СВЕТОВНАТА БАНКА

Брой 11, Ноември 2006
Социално-политическата обстановка

В Доклада на Световната банка за България от края на 2005 година се анализират основните обществено-икономически проблеми на страната ни по пътя към предстоящо членство в ЕС – нисък доход на глава от населението, безработица, влошаваща се демографска картина, ниска производителност, малки и неефективни инвестиции, административни проблеми и зле работеща съдебна система. Предлагат се и редица мерки, имащи за цел намаляване на разрива в доходите, производителността и инвестициите между България и ЕС.
Световната банка адмирира напредъка ни по пътя към дългосрочна стабилност и устойчив растеж. Икономическият растеж е догонил нивата на осемте нови източноевропейски страни-членки на ЕС (Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Латвия, Литва, Естония), изчисленият в паритет на покупателната способност доход на глава от населението се е покачил реално от 5216 щ.д. през 1998г. до 8007 щ.д. през 2004 г. Безработицата спадна до 12.7%. Въпреки намаляването на бедността в България, страната ни по такъв важен показател като доход на глава от населението по паритет на покупателната способност (ППС) е значително по-бедна от държавите в ЕС. Нашият ППС е едва 30% от средния в ЕС и 57% от този на новите членки, което изисква спешно повишаване на ефективността на икономиката, за да може предстоящото влизане в Евросъюза да осигури бързо...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 uring8359@novovreme.com 2006-12-06 01:05
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови