Преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС и Техническия университет в Габрово. Работил е в МФ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на НС. Автор и съавтор на учебниците „Банков контрол“, „Данъчен и митнически контрол“, „Теория и история на парите и кредита“ и др.

БЮДЖЕТ 2007 — НАЙ-ТРУДНИЯТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТЕСТ ЗА УСПЕШНО ЧЛЕНСТВО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Брой 1, Януари 2007
Крайно време е акцент да се постави на оптимизирането на разходната част на бюджета

Вече три-четири години Министерството на финансите (първоначално експериментално само за две-три министерства и централни ведомства) въвежда програмното бюджетиране. Но в крайна сметка, независимо че досега броят на ведомствата се увеличи значително, в истинския смисъл на думата въвеждането на програмен бюджет и през 2007 г. не се състоя. Програми, и то качествени, са разработени от екипите на отделни министри, но те не са обезпечени с достатъчно средства и не намират проявление в Закона за бюджета. Изпълнението на програмите остава само едно пожелание и освен в доклада по отчета за изпълнение на държавния бюджет за съответната година те не се отчитат публично, а широката ни общественост чрез медиите не е запозната с тях. Никой отдолу нагоре, т.е. е от потребителите на средства по програмите, не може да предлага нови програми или тяхно евентуално подобрение, а те се спускат от Министерството на финансите (отгоре, вероятно след съгласуване само с отделните министри и шефове на първостепенни разпоредители с бюджетни кредити). На практика сегашното съставяне и изготвяне на Закона за държавния бюджет за 2007 г. все още не е в истинския смисъл на думата модерно програмно бюджетиране.

Дали наистина бюджетът за 2007 г. ще бъде най-тежкият бюджет в последните 10 години,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 тодоров 2007-02-02 12:09
бюджета 2007 е бюджет не за а против народа,за облагодетелству ване нааортаците и техните господари-за пинимиране на трудовите и максимиране на нетрудовите експлоататорски доходи на олигарсите в РБ и чужбина,зе реализация на криминалната антисоциална политика на орташкото правителство
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор