Майкъл Албърт, американският автор на политическия бестселър "Парикон - животът след капитализма" (Michael Albert - "Parecon/ Participatory Economics - Life After Capitalismе", New York) e съосновател на реномираното списание "Z Magazine", на прогресивното издателство "South End Press", а по-късно и на международно признатия ляв информационен интернет-портал "Znet" (www.zmag.org), на който е и администратор. Албърт започва своята политическа дейност през 1967г. и оттогава се занимава с активна организационна дейност. Публикувал е също и редица социално-критични статии, третиращи развитието и проблемите на съвременната икономика, трансформациите в обществата, глобализацията, както и проблемите на войната и мира днес. Написал е и над дузина книги, често в съавторство с Робин Ханел. По-новите сред тях са: Thinking Forward и Thought Dreams, Looking Forward: Participatory Economics in the 21st Century и Political Economy of Participatory Economics (и двете с Робин Ханел като съавтор), The Killing Train и др.

ПАРИКОН - ЖИВОТЪТ СЛЕД КАПИТАЛИЗМА (Една възможна алтернатива на системата)

Брой 7-8 Юли-Август 2007
-----
Една възможна алтернатива на системата

"Капитализмът не е успешен. Той не е нито интелигентен, нито справедлив, няма и добродетели, а освен всичко и не функционира добре. Казано накратко, ние не го обичаме, дори започваме да го мразим. Но замислим ли се с какво бихме желали да го заменим, се оказва, че въобще нямаме представа за това."
Джон М. Кейнс
"

В този свой анализ ("Парикон - животът след капитализма" "Parecon/ Participatory Economics - Life After Capitalismе") М. Албърт не само подлага на радикална критика съвременния капитализъм, но разработва подробно и темата за алтернативна, посткапиталистическа икономическа система и за нов обществен модел на бъдещето, встрани от внушенията на пазарните фундаменталисти и от модела на проваленото централизирано планово стопанство. С този свой труд авторът спомага да се преодолее ширещият се повсеместен идеологически вакуум, констатиран още преди повече от половин век от известния британски икономист Дж. Кейнс и за липсата на идеи за ново, социално и екологически устойчиво общество на утрешния ден. Защото днешната вулгарна и тотално комерсиализирана система не може да е краят на историята, за което мечтаят неолибералните апологети.
За тази силно нашумяла на Запад книга, от която представяме уводната част, американският лингвист и емблематичен активист на новите международни социални...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Зоро 2007-07-18 09:09
Браво, само такива текстове, барем хората най-после прогледнат!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор