Максим Мизов е доцент, доктор, завършил философия с профил социология в СУ “Св. Климент Охридски”. Работи в областта на етиката, политологията, етнологията и религиологията. Автор и съавтор на 11 монографии и книги, както и на повече от 180 научно-теоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания.

ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА ДИМИТЪР БЛАГОЕВ

Брой 7-8 Юли-Август 2007
Дядото е част от плеядата на великите ни сънародници, които са оставили със своя живот златни страници в историята на родината ни. Образът и паметта за него са съхранени в паметта на поколенията и в неръкотворния пантеон на безсмъртието. И е такъв, защото съумява в своето също така динамично-преломно и исторически противоречиво време да свърже в неразривно цяло родното с европейското, световното с общочовешкото. Димитър Благоев е също и европеец, защото на родна почва посява семената и отглежда кълновете на перспективен и чистокръвен европейски продукт. Да сториш това в неразорана, дива целина на историческото време-пространство, за да можеш след десетилетия и в продължение на десетилетия да събираш урожай, е истински подвиг. Подвиг, на какъвто малцина са способни.

Димитър Благоев и плеядата леви интелектуалци и дейци около него, основатели на българската социалдемокрация, не само пренасят най-съвременните идейни и социални ценности от Западна Европа у нас. Те проправят пъртина на работническото и социалистическото движение в страна, която дотогава не познава такива исторически, политически и класови феномени. Полагат се темелите на исторически и обществени, политически и класови борби и движения, които вече с грохот и тътен се развиват в Западна Европа. И го правят не бавно, а с невероятно скоростни темпове и резултати. Не механично, а...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор