Сайтът www.dedefensa.org (на френски език) е създаден през 1999 г. от хора, които определят себе си като анализатори и независими журналисти. Появява се като своеобразно електронно продължение и допълнение на две печатни издания, подготвяни от същия екип с лидерството на Филип Грасе - също анализатор, независим журналист, хроникьор и писател, директор на изданията и ръководител на издателското дружество (Euredit SPRL).

Първото - La Lettre d'Analyse dedefensa, излиза на френски език на 9 септември 1985 г. като седмично, а след това като двумесечно издание. Фокусира вниманието си върху стратегически, политически и промишлени въпроси, Европа и Съединените щати, трансатлантическите отношения, стратегическите индустрии (въздухоплаване, електроника, въоръжаване), по-късно - и върху въпроси на културата и комуникациите, свързани с новите политико-технологични явления (кога технологията се превръща в пряк политически, дори философски въпрос).

През януари 1994 г. екипът създава друга версия на Lettre d'Analyse, Context, пак двумесечно издание, този път на английски език. Context се спира по-специално на развитието на стратегическата индустрия (самолетостроенето, електрониката и свързаните с тях технологии), особено на военното й приложение, като се отделя подчертано място на износа и на политическите аспекти.

Създателите на dedefensa.org се определят още като "антимодернисти" (Вж. "Причината за нашето съществуване") и защитават своя "философия на начина на употреба на информацията" в условията на Интернет (Вж. "А пропо"). Разбирането си за отговорността на независимия журналист и анализатор пред задаващите се световни кризи представят в"Нашият дълг пред Апокалипсиса".

В миналия си брой (книжка 5-6) "Ново време" препечата от dedefensa.org статията на американския генерал Пол Инглинг "Провал на генералитета". В този брой ви предлагаме последвалите коментари по статията.

БУНТ СРЕЩУ СИСТЕМАТА, НО СИСТЕМАТА Е НАВСЯКЪДЕ

Брой 7-8 Юли-Август 2007
***

Статията на генерал-полковник Пол Инглинг заслужава внимание с няколко неща. Тя е публикувана в майското издание на списание "Армд форсиз джърнъл" ("Списание на въоръжените сили" - бел. прев.), което по традиция е близо до военните среди, и след 27 април беше коментирана от Томас Е. Рикс във вестник "Вашингтон пост". Тази статия беше публикувана, за да вдигне шум и успя да го направи. Нейното заглавие само по себе си вече е една странност: "Провал на генералитета", което би могло да се схване като "Провал в ръководството".

Статията на Рикс (любопитното е, че тя е с друго заглавие - "Общ провал", характерно със своята настоятелност) коментира реакциите, проявили се завоалирано преди публикацията...

"Американските генерали повториха в Ирак грешките от Виетнам", обвинява подполковник Пол Инглинг, иракски ветеран, заместник командващ на 3-и брониран кавалерийски полк. "Интелектуалните и морални провали... са свидетелство за криза сред американските генерали."

"Коментарите на Инглинг са особено впечатляващи, защото изпълнението на задачите по гарантирането на сигурността от неговата част в северозападния иракски град Тал Афар беше цитирано от президента Буш през март 2006 година и посочено като модел за новия план за сигурност, започнат в Багдад. Освен това той е много уважаван подполковник, защото е учил в елитната военна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор