Сайтът www.dedefensa.org (на френски език) е създаден през 1999 г. от хора, които определят себе си като анализатори и независими журналисти. Появява се като своеобразно електронно продължение и допълнение на две печатни издания, подготвяни от същия екип с лидерството на Филип Грасе - също анализатор, независим журналист, хроникьор и писател, директор на изданията и ръководител на издателското дружество (Euredit SPRL).

Първото - La Lettre d'Analyse dedefensa, излиза на френски език на 9 септември 1985 г. като седмично, а след това като двумесечно издание. Фокусира вниманието си върху стратегически, политически и промишлени въпроси, Европа и Съединените щати, трансатлантическите отношения, стратегическите индустрии (въздухоплаване, електроника, въоръжаване), по-късно - и върху въпроси на културата и комуникациите, свързани с новите политико-технологични явления (кога технологията се превръща в пряк политически, дори философски въпрос).

През януари 1994 г. екипът създава друга версия на Lettre d'Analyse, Context, пак двумесечно издание, този път на английски език. Context се спира по-специално на развитието на стратегическата индустрия (самолетостроенето, електрониката и свързаните с тях технологии), особено на военното й приложение, като се отделя подчертано място на износа и на политическите аспекти.

Създателите на dedefensa.org се определят още като "антимодернисти" и защитават своя "философия на начина на употреба на информацията" в условията на Интернет (Вж. "А пропо"). Разбирането си за отговорността на независимия журналист и анализатор пред задаващите се световни кризи представят в"Нашият дълг пред Апокалипсиса".

ПРИЧИНАТА ЗА НАШЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ

Брой 7-8 Юли-Август 2007
Славно е да бъдеш антимодернист


Читателите ни познават. Известни са им нашите мании, страсти и интуитивните ни упорства. Сред тези мании и интуитивни упорства е и един нов труд, за който вече сме писали - "Антимодерните - от Жозеф дьо Местр до Ролан Барт" от Антоан Компаньон. Не твърдим, че е шедьовър - това е друга тема, твърдим, че идва навреме, в много тежък час, какъвто историята на нашата цивилизация досега не е познавала. Това определя и значението на труда на Компаньон. Той предлага определение и класификация на един начин на мислене, чиято мисия днес е да взривява истеричния възход на модернизма, достигащ до зоната на колективното самоубийство, без да изпада в склерозиралите крайности на противниците на всяко организирано духовно движение.

Книгата на Компаньон е важна, защото дава елементите на една основна дефиниция на антимодерните. Усещаме, че тя сякаш придава смисъл, мисия, насока на усилието ни. Няма съмнение, че в de defensaнай-после успяхме да открием себе си: ние сме антимодернисти.

Оригиналността на термина "антимодернист" не е в това да си непримирим противник на новото, на Прогреса, а да си против смъртоносния упадък, който той предполага. Така например за Пеги Компаньон казва - като го смята за един от най-значителните антимодернисти наред с Дьо Местр, Шатобриан, Бодлер, - че е "вероятно единственият автентичен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор