Сайтът www.dedefensa.org (на френски език) е създаден през 1999 г. от хора, които определят себе си като анализатори и независими журналисти. Появява се като своеобразно електронно продължение и допълнение на две печатни издания, подготвяни от същия екип с лидерството на Филип Грасе - също анализатор, независим журналист, хроникьор и писател, директор на изданията и ръководител на издателското дружество (Euredit SPRL).

Първото - La Lettre d'Analyse dedefensa, излиза на френски език на 9 септември 1985 г. като седмично, а след това като двумесечно издание. Фокусира вниманието си върху стратегически, политически и промишлени въпроси, Европа и Съединените щати, трансатлантическите отношения, стратегическите индустрии (въздухоплаване, електроника, въоръжаване), по-късно - и върху въпроси на културата и комуникациите, свързани с новите политико-технологични явления (кога технологията се превръща в пряк политически, дори философски въпрос).

През януари 1994 г. екипът създава друга версия на Lettre d'Analyse, Context, пак двумесечно издание, този път на английски език. Context се спира по-специално на развитието на стратегическата индустрия (самолетостроенето, електрониката и свързаните с тях технологии), особено на военното й приложение, като се отделя подчертано място на износа и на политическите аспекти.

Създателите на dedefensa.org се определят още като "антимодернисти" (Вж. "Причината за нашето съществуване") и защитават своя "философия на начина на употреба на информацията" в условията на Интернет (Вж. "А пропо"). Разбирането си за отговорността на независимия журналист и анализатор пред задаващите се световни кризи представят в"Нашият дълг пред Апокалипсиса".

НАШИЯТ ДЪЛГ ПРЕД АПОКАЛИПСИСА

Брой 7-8 Юли-Август 2007
В края на 2006 г. върху корицата на седмичника Тайм като избор на "Личност на годината" бе написано "Ти". Изборът се обясняваше с констатацията, че ползването на комуникационните технологии позволява на "гражданите на света" да създадат един различен свят: "Да, ти. Ти контролираш Епохата на информацията. Ела в своя свят." По вестникарските будки по същото време можеше да се види Икономист - друго престижно издание, със заглавие: "Щастието - или как да го измерим."

Не става дума за заговор. А само за това, че силите, които управляват западната цивилизация, на моменти решават, че трябва да възвърнат надеждата и доверието. Признаците на безумен оптимизъм, появили се по медиите, несъмнено представят доминиращите световни концепции в момент, когато се задават необикновени облаци и мъчителни апокалиптични тревоги. Затова те носят повече безпокойство, отколкото облекчение. Те са част от общата констатация, че системата и образът, който тя изгражда за себе си, са достигнали стадий, в който заклинанията подменят аргументите.

Случаят с Тайм и неговата находка "Личност на годината" косвено показват пълното отсъствие в западния истаблишмент, представляван от този седмичник, на каквато и да е ярка или добродетелна личност, която да фигурира там по обичайните правила. Използването на Мрежата е описано като "значителен социален експеримент,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор