Виолета Шаханова е име, което не се нуждае от представяне - 35 години на оперната сцена и концертния подиум, десетки лирични сопранови роли, изпети на премиери (част от тях първи изпълнения у нас), стотици камерни и кантатно-ораториални концерти с музика отпреди Бах до Енеску и Шостакович и най-трудни съвременни автори, записи и гастроли у нас и в чужбина, награди "Златна лира" и "Златната антена". Оперната критика в лицето на Р. Бикс, Б. Арнаудова, Ст. Тинтеров, Ив. Хлебаров и др. я оценява високо, като "една от водещите лирички в съвременния български оперен театър", като "традиция, следа в нашата опера". И сега - първа изпълнителка на моноопера у нас, при това на трудната партитура на Франсис Пуленк "Човешкият глас" на Мартенските музикални дни и Оперния фестивал в Стара Загора.

“БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА ТРЯБВА ДА СЕ СРЕЩНЕ И С ДРУГИ АВТОРИ, ОСВЕН С ВЕРДИ И ПУЧИНИ...”

Брой 7-8 Юли-Август 2007
Разговор с оперната прима за първото монооперно представление у нас


- Как открихте Франсис Пуленк и "Човешкият глас"?

- Завеща ми го незабравимата оперна прима и основателка на Русенската опера Пенка Маринова, която мечтаеше да изпълни тази опера, но не успя. Беше очарователна певица и артистка. Тя ми посвети ръкописния си препис на нотите, които бе получила от големия наш диригент Димитър Манолов, който искаше да направя за него Наташа Ростова във "Война и мир", но му отнеха постановката в София. Тук искам да благодаря на директорката на Мартенските дни Ива Чавдарова, която продуцира постановката в този наистина най-сериозен наш музикален фестивал.

- Защо "Човешкият глас", тази твърде трудна, модерна партитура, се играе напоследък толкова по света? В наши дни я поставят дори в Япония, Чили и Сибир...Чух, че в далечния и провинциален Тюмен в Русия тези дни откриват операта с "Човешкият глас" и "Слугинята-господарка" на Перголези ! И така, защо я избрахте?

- Защото е истинска музикална драма, която е страшно трудна и вълнуваща и е вече модерна класика от ХХ век, защото е претворена по великолепната монодрама на Жан Кокто от 1930 година. А операта е създадена в Рим през 1959 г., трийсет години по- късно, след като драмата става репертоарна и много известна по света. Пуленк е голям майстор на сцената. Другите му...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор