Роден в София през 1940 г. През 1943-1944 г. семейството му е изселено в Нови пазар по силата на антиеврейското законодателство. Завършва руска гимназия, а по-късно испанска филология. Работил е като преводач в Куба, старши репортер в БТА, коментатор в София прес. През 1990-1997 г. е гл. редактор на в. “Еврейски вести”. През 1989-2003 г. е кореспондент на испанската агенция ЕFE. Има публикации във всички бивши социалистически страни, в Испания, Франция, Мексико, Перу и др. През 1998 г. е награден с испанския Орден за граждански заслуги, а през 2003 г. - с годишната награда на СБЖ за чужд кореспондент.

ДА СЕ ДОКОСНЕШ ДО ВЛАСТТА - първа част

Брой 7-8 Юли-Август 2007
Попитали един столетник,
как е достигнал до тази възраст.
"Никога не съм имал часовник на ръката,
нито шеф над главата",
отвърнал мъдро старикът.
За разлика от столетника, никога не съм успял да се отърва от часовника на ръката си, но всякога съм се стремял и в повечето случаи съм успявал да нямам шефове над главата си. Те или бяха много високо, или много далеко. Но било заради работата ми на журналист и преводач, било по стечение на обстоятелствата, винаги съм бил близо до големите шефове, въпреки че никога не съм се стремял към това. И никога не съм изпитвал желание да бъда нечий шеф, дори когато ми се е налагало да го правя.

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

Първият ми допир до големите на деня бе на 2 юли 1949 г., когато при не съвсем изяснени обстоятелства напусна този свят един от големите българи, героят от Лайпциг Георги Димитров. За краткия си престой в родината той вече бе успял да изиграе голяма роля, особено в живота на българските евреи, с които винаги беше поддържал тесни контакти.

Помня радостните манифестации на софийските евреи след образуването на Държавата Израел. България беше твърде бедна и слаба, за да ги подпомогне след антиеврейските закони и изселването в малките градчета на провинцията и мнозинството от евреите бяха концентрирани в схлупените къщурки на квартал Ючбунар (Три кладенци), като...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови