втора част

Брой 7-8 Юли-Август 2007
Самуел Франсес

ДА СЕ ДОКОСНЕШ ДО ВЛАСТТА - втора част


ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ

През лятото на 1990 година в качеството ми на представител на Испанската информационна агенция ЕФЕ взех интервю от лидера на СДС по онова време Желю Желев. Беше скоро след изборите за Велико Народно събрание и на митинг пред НДК Желю Желев, недоволен от победата на БСП, се беше изцепил и беше заявил, че изборите са били фалшифицирани. Помня, че представител на Испанската социалистическа партия, който ръководеше делегацията на Европейския съюз и беше свидетел на законността на изборите в страната, беше заявил, че изборите може и да са били манипулирани - нещо законно и напълно нормално, но фалшифицирани - в никакъв случай.

На интервюто, което взех в централата на СДС, между другите въпроси попитах Желю Желев, цитирайки му думи на Ленин за резултатите от Февруарската революция в Русия, дали би желал България да фалира, но СДС да спечели. За негова чест трябва да призная, че отговорът му беше отрицателен. И тогава, разбира се, бях потупван по рамото, но вече бях свикнал с това.

Помня, че веднъж попитах един от лидерите на БСП, Чавдар Кюранов, по същия повод - защо не отстъпят пред опозицията, която толкова желаеше да победи, и не им признаят служебна победа. Би могло, каза ми той, но в СДС властва страшен реваншизъм и една победа, истинска или "служебна",...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор