ПОУКИ ОТ МИНАЛОТО, ИДЕИ ЗА БЪДЕЩЕТО

Брой 9 Септември 2007
В началото на ХХ век в средите на българското социалистическо движение, наред с всеобщото уважение и почит към апостола на социализма на Балканите и в България Димитър Благоев, наричан Дядото, се нарежда и името на Георги Кирков - Майстора. И вече повече от век той си остава Майстора.

Роден е в семейството на учител-възрожденец. Учи в родния си град, а по-късно в град Николаев, Русия, където се запознава със съчиненията на Чернишевски, Добролюбов, Некрасов, Пушкин, Гогол и прави първите си литературни опити.

От 1892 до 1895 учи картография във Виена. Силното по това време профсъюзно движение в Австрия повлиява сериозно политическите му възгледи. След завръщането си в България Кирков активно се включва в социалистическото движение, доказва се като дълбокоуважаван и обичан политик, организатор, трибун, журналист, публицист, творец, като един от създателите и ръководителите на Българската работническа социалистическа партия.

На конгрес на БРСДП през 1898 година Кирков е избран за член на Централния комитет на партията, какъвто остава до края на живота си. През 1901 е избран за първи път за депутат от БРСДП в Народното събрание, а от 1911 последователно е избиран за общински съветник в София.

През 1913 г. отново е избран за народен представител.
Освен заслугите си към социалистическото движение, Майстора има и неоспоримо място...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор