Максим Мизов е доцент, доктор, завършил философия с профил социология в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в областта на етиката, политологията, етно-логията и религиологията. Автор и съавтор на 11 монографии и книги, както и на повече от 180 научно-теоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания.

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЗИК НА ГЕОРГИ КИРКОВ И НАШЕТО СЪВРЕМИЕ*

Брой 9 Септември 2007
Живеем във време, за което настойчиво говорят и натрапчиво пишат, че било "ерата на езиците" - естествените и изкуствените. Живеем във време, в което философстващи глави убедено казват, че всичко било конструкция или деконструкция на "езикови игри"; че всичко се свежда до езикови кодове и речници. Живеем във време, в което убедително пишат, че потайностите на миналото, пулсът на настоящето и ембрионите на бъдещето се спотайват в езиковия контекст на времето, историята, социума или на доминиращите вербални техники.

Живеем във време, в което някои твърдят, че борбата за исто-рията, обществото и властта е, ако не преди всичко, безпощадна борба между езиците. Сега учени и политици ни убеждават, че завладяването на умовете и сърцата на гражданите минава през овладяването на езиците; през изработването или обработването на езици, които да съблазняват и подчиняват; през превръщането на езика в инструмент и огромна власт. Измеренията на времето се оказват пленници на езиковите техники и семантичните логики, заложници на развилнялата се контекстуалност или на инструменталността на "новия, пореден прочит" на жизнените светове, на всекидневието и историчността на социалните субекти. Непрестанно ни уверяват, че обитаваме време и реалности, в които неопровержим е само статусът на абсолютизма на настоящето. Миналото или бъдещето се оказва изобретение на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор