Култура е да прочетеш, а не да купиш книга.

FOOD FOR THOUGHT: КУЛТУРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Брой 9 Септември 2007
Prelude 1
Семантично има стотици дефиниции за култура и нейни разновидности като попкултура, елитна култура, западна и източна култура, американска култура, субкултура. Всяка от тях зависи от критериите за оценяване на човешкото поведение, знание и морал от гледна точка на културология, социална антропология, философия, етнология, археология, еволюционна психология или биосоциология.

На латински cultura означава оплождам, отглеждам. Да родиш и да отгледаш какво? Йерархия на ценности, поведение, обноски, ритуали, символи, обличане (събличане), обобщено - стил на живот (lifestyle), начин на мислене (frame of mind), религия (от латински religare, привързвам се), морал, цивилизация - придобити от човек, като член на дадено общество. И всичко това предавано от поколение на поколение - социална генетика, в която кодовете на образованието и науката имат sui generis съществена роля.

Ето определението на ЮНЕСКО (UNESCO - United Nations Educational Scientific and Cultural Organization), представено през 2002 г.: "...културата би трябвало да се определя като група от различни духовни, материални, интелектуални и емоционални характеристики на обществото или дадена социална група, в допълнение на изкуство и литература, стил на живот, начин да живеем заедно и система на ценности, традиции и вяра."

От широкия спектър за дискусия с ключови думи "култура", "образование" и "наука" аз ще пиша в тази статия за...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови