Йосиф Аврамов преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в СУ "Св. Климент Охридски", УНСС и Техническия университет в Габрово. Работил е в МФ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на НС. Автор и съавтор на учебниците "Банков контрол", "Данъчен и митнически контрол", "Теория и история на парите и кредита" и др.

НEОБХОДИМА Е АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ УПРАВЛЕНСКИ ПРИОРИТЕТИ

Брой 9 Септември 2007
При гласуването на структурните и персоналните промени в правителството на 18.VII.2007 г. министър-председателят Сергей Станишев обяви в Народното събрание, че през есента на 2007 г. ще се актуализира правителствената програма. Тази мярка е безспорно необходима предвид новите цели и задачи пред българското общество след влизането на страната ни в ЕС.

Те на свой ред трябва да бъдат съобразени и с предстоящото след няколко години присъединяване на България към валутния механизъм ERM II, приемането на еврото и влизането ни в Еврозоната. Всичко това предполага стриктно изпълнение на т.нар. критерии от Маастрихт, а от тях равнището на инфлацията ще представлява сериозен проблем и за този, и за следващия Министерски съвет, независимо от предсрочното въвеждане на по-високи акцизи на горивата в началото на тази година. Сега нивото на инфлация у нас е по-високо и през следващите три-четири години не се очертава чувствително снижение.

В предлаганите от мен мерки са необходими повече парични ресурси, отколкото е бюджетният излишък. За първото полугодие на 2007 той е рекордно висок и надвишава 1,8 млрд. лв. Очертава се до края на 2007 г. да надхвърли 3 млрд. лв. Най-големият резерв в акумулирането на средства в бюджета е повишаването на събираемостта на данъците, акцизите, митата и другите държавни вземания.

Учудващо е обаче защо сред предложените мерки...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор