Професор, доктор на техническите науки. Автор е на около 160 научни публикации, от които 14 монографии в областта на системния анализ, изследване на операциите, кибернетиката, математи-ческото моделиране. През последните 10 години основните му теоретични интереси са насочени към научните проблеми на националната сигурност.

НЯКОИ СЪВРЕМЕНИ ТЕНДЕНЦИИ ВЪВ ВОЕННАТА НАУКА

Брой 9 Септември 2007
В началото на октомври 2002 г. в Общовойсковата академия на Руската федерация изнесе сензационна лекция командващият американските войски в Европа генерал-полковник Монтгомъри Мейгз. Лекцията беше посветена на възгледите на американското военно командване по характера на войните през ХХI век и имаше многозначителен девиз: За нацията - на изнесени напред позиции! (на руски звучи по-стегнато и впечатляващо "За нацию на передовом рубеже"!).

Като информация лекцията представлява несъмнен интерес, но като теория не е откритие. При нея са важни акцентите на съвременната американска военна политика, чрез които може да се получи представа и се даде обяснение за много военно-политически действия на САЩ. Тези акценти очертават парадигма, която ще бъде ръководство за действие на американските военни в близките години.
Терминът парадигма е взаимстван от граматиката (означава образец, пример за склонение или спрежение. Идва от гръцкия корен на глагола deiknymi-показвам). Въведен е в по-широка употреба от Томас Кун при създаване на теорията на научните революции. От средата на 50-те години на ХХ век е оснавно понятие на политологията. Използва се в смисъл на логически модел, определящ начините за възприемане и интерпретиране на реалния свят. Тя задава насочеността на научните изследвания, подбора и обобщаването на фактите, прогнозирането на събитията, явленията...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор